Acordarea sprijinului material pe bază de tichete sociale pe suport electronic pentru cuplurile mamă – nou-născut, conform prevederilor O.U.G. nr. 34/2024, în cadrul Programului Incluziune și Demnitate Socială.
În conformitate cu prevederile legale, la Direcția de Asistență Socială Sighișoara se pot depune dosare în vederea acordării de tichete sociale pe suport electronic pentru cuplurile mamă – nou-născut. Acest sprijin material se adresează doar mamelor care au născut începând cu data intrării în vigoare a O.U.G. nr. 34/2024, respectiv 12 aprilie 2024, dar nu mai târziu de trei luni de la naşterea copilului și care fac parte din următoarele categorii:
a) mamele cărora le este stabilit, prin dispoziţie scrisă a primarului, dreptul la oricare din componentele venitului minim de incluziune, în baza Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările şi completările ulterioare;
b) mamele cu dizabilităţi;
c) mamele aflate temporar în situaţii critice de viaţă, respectiv victime ale calamităţilor, ale violenţei domestice, care se află în situaţii deosebite de vulnerabilitate sau aflate în alte situaţii de risc, stabilite prin ancheta socială întocmită de autorităţile publice cu atribuţii în domeniul asistenţei sociale la solicitarea persoanei sau sesizarea unui terţ;
d) mame care nu deţin acte de identitate;
e) mamele minore;
f) mamele care sunt cetăţeni străini sau apatrizi proveniţi din zone de conflict armat.
Dosarele se depun la Direcția de Asistență Socială Sighișoara, Piața Muzeului, nr. 7, jud. Mureș, camera 9, de luni până vineri, între orele 8.00 – 15.00 și trebuie să conțină, după caz, următoarele documente:
-Cerere tip (se găsește la sediul instituției sau poate fi descărcat de pe site-ul instituției www.das-sighisoara.ro);
-Certificatul de naștere al mamei minore;
-Certificatul de naștere al copilului;
-Certificatul de încadrare în grad de handicap, după caz;
-Declarație pe propria răspundere a mamei care nu deține act de identitate și motivul pentru care nu îl deține;
-Alte documente considerate necesare.
În situaţia în care copilul este lipsit, temporar sau permanent, de ocrotirea mamei în primele 3 luni de la naşterea copilului, tichetul social pe suport electronic poate fi acordat reprezentantului legal.
Valoarea nominală a unui tichet social pe suport electronic pentru nou-născuți este de 2.000 lei, acordată într-o tranşă unică pentru fiecare nou-născut şi are în vedere sprijinirea cuplurilor mamă-nou-născut prin acordarea de tichete sociale pe suport electronic în vederea achiziţionării de produse de îngrijire a nou-născutului.
Alte precizări:
- Tichetele sociale pe suport electronic pentru nou-născuţi emise nu permit efectuarea de operaţiuni de retragere de numerar sau de preschimbare în numerar.
- Tichetul social pe suport electronic pentru nou-născuţi este acordat o singură dată pentru un nou-născut şi poate fi utilizat doar pe teritoriul României, în termenul de valabilitate şi numai pentru achiziţionarea produselor de îngrijire pentru nou-născuţi pentru care a fost emis.
- Tichetul social pe suport electronic pentru nou-născuţi are perioadă de valabilitate şi poate fi utilizat de către destinatarii finali în termen de şase luni de la data emiterii acestuia.
- Destinatarul final sau reprezentantul legal al acestuia poate utiliza tichetele sociale pe suport electronic pentru nou-născuţi numai în reţeaua unităţilor afiliate, pe baza actului de identitate, cu excepţia mamelor care nu deţin acte de identitate. În cazul destinatarului final eligibil care nu deţine acte de identitate, tichetele sociale pe suport electronic pentru nou-născuţi se utilizează pe baza adeverinței eliberată de autorităţile publice locale, care atestă încadrarea în categoria destinatarului final. 3