Venitul Minim de Incluziune reprezintă beneficiul de asistență socială acordat familiilor şi persoanelor singure aflate în situație de dificultate, în scopul prevenirii și combaterii sărăciei şi riscului de excluziune socială.
Beneficiază de venit minim de incluziune familiile şi persoanele singure, cetăţeni români care au domiciliul sau, după caz, reşedinţa în România.
VMI este un beneficiu prevăzut de Legea nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune și are două componente:
- ajutor de incluziune – Această componentă are ca scop prevenirea și combaterea sărăciei și a riscului de excluziune socială și înlocuiește ajutorul social acordat anterior pentru asigurarea venitului minim garantat.
- ajutor pentru familia cu copii – Această componentă se acordă familiilor cu copii aflați în întreținere cu vârsta de până la 18 ani și are ca scop prevenirea sărăciei și încurajarea participării copiilor la educație, înlocuind alocația pentru susținerea familiei.
O familie sau persoană singură poate beneficia de o singură componentă sau de ambele, în funcție de nivelul venitului de care dispune, componența familiei, calitatea de persoană în vârstă sau participarea copiilor la educație.
VMI poate fi solicitat atât de persoanele singure, cât și de familiile care îndeplinesc condițiile prevăzute de lege pentru acordare.
VMI se acordă familiilor și persoanelor singure care obțin un venit net calculat în conformitate cu Legea nr. 196/2016, mai mic sau egal cu nivelurile maxime stabilite prin lege, pentru fiecare dintre cele două componente.
În funcţie de nevoile familiei/persoanei singure, venitul minim de incluziune este însoţit de alte măsuri de asistenţă socială complementare, acordate în bani şi/sau în natură, și se acordă din bugetul de stat şi, după caz, din bugetele locale, după cum urmează:
a) stimulente;
b) facilităţi contributive;
c) alte drepturi complementare
Acordarea venitului minim de incluziune.
Venitul minim de incluziune se acordă la cererea persoanei sau a reprezentantului familiei și pe baza declarației pe propria răspundere însoțite de următoarele documente:
-Formularul standard de cerere VMI care conţine date privind solicitantul şi date privind componenţa familiei;
-Declaraţia pe propria răspundere;
-Angajamentul de plată (pentru situaţiile în care se pot constata drepturi acordate necuvenit);
-Actul de identitate al solicitantului şi al membrilor familiei;
-Adeverinţe de venit pentru toate sursele de venit, după caz;
-Certificat de naştere pentru fiecare copil, după caz;
-Certificat de deces pentru oricare membru decedat al familiei, după caz;
-Dovada şcolarizării pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 şi 16 ani;
-Alte documente specifice situaţiei solicitantului/beneficiarului.
Nu sunt eligibile pentru acordarea venitului minim de incluziune persoanele singure, precum şi familiile care se află în cel puţin una din următoarele situaţii:
a) în luna anterioară depunerii cererii au obţinut un venit net lunar ajustat mai mare de 880 LEI;
b) cel puţin unul dintre membrii familiei are în proprietate, închiriere, comodat ori altă formă de deţinere unul sau mai multe dintre bunurile cuprinse în lista bunurilor prevăzută mai jos (fisierul atasat contine de asemenea lista bunurilor ce conduc la excluderea acordării VMI):
Lista bunurilor care conduc la excluderea acordării VMI:
Stabilirea dreptului la venit minim de incluziune se realizează ţinându-se seama de bunurile familiei sau, după caz, ale persoanei singure.
A.Bunuri imobile. Clădiri, alte spații locative în afara locuinței de domiciliu, precum și terenuri situate în intravilan cu suprafața de peste 1.200 mp în zona urbană şi 500 mp în zona rurală, în afara terenurilor de împrejmuire a locuinței și a curții aferente.
Persoana sau familia care deține, pe lângă locuința de domiciliu, o cotă parte dintr-o altă clădire/spațiu locativ/imobil poate beneficia de venit minim de incluziune indiferent de mărimea cotei, dacă prin această posesiune nu poate valorifica bunul respectiv.
B.Bunuri mobile: Mai mult de un vehicul cu o vechime mai mare de 10 ani, cu drept de circulație pe drumurile publice. Autovehicul cu drept de circulație pe drumurile publice cu o vechime mai mică de 10 ani, cu excepția celor utilizate si/sau adaptate pentru transportul persoanelor cu dizabilități. Șalupe, bărci cu motor, iahturi sau alte tipuri de ambarcațiuni, cu excepția celor necesare pentru transport în cazul persoanelor care locuiesc în aria Rezervației Biosferei Delta Dunării.
C. Depozite bancare. Cel puțin unul dintre membrii familiei deține, în calitate de titular, unul sau mai multe conturi/depozite bancare, a căror sumă totală este mai mare de 3 ori față de valoarea câștigului salarial mediu brut prevăzut de Legea asigurărilor sociale de stat.
În situaţia în care unul sau mai multe bunuri cuprinse în lista menționată aflate în proprietatea persoanei singure/familiei beneficiare de venit minim de incluziune, este dat/sunt date în închiriere/arendă/concesiune, acest bun/aceste bunuri va fi luat/vor fi luate în calcul pentru persoana/familia care îl are/le are în închiriere/arendă/concesiune, iar pentru proprietarul de drept se va lua în calcul valoarea obţinută în urma cedării dreptului de folosinţă a bunului/bunurilor.
În cazul familiei care locuieşte şi gospodăreşte împreună cu alte familii ori persoane singure şi contribuie împreună la achiziţionarea sau realizarea unor bunuri şi a unor venituri din valorificarea acestora ori la consumul acestora, la stabilirea veniturilor familiei se iau în considerare atât veniturile nete lunare proprii, cât şi partea ce îi revine de drept din veniturile lunare nete, realizate în comun de persoanele din gospodărie.
În situaţia în care unul sau mai multe bunuri cuprinse în lista prevăzută la alin. (2), aflate în proprietatea persoanei singure/familiei beneficiare de venit minim de incluziune, este dat/sunt date în închiriere/arendă/concesiune, acest bun/aceste bunuri va fi luat/vor fi luate în calcul pentru persoana/familia care îl are/le are în închiriere/arendă/concesiune, iar pentru proprietarul de drept se va lua în calcul valoarea obţinută în urma cedării dreptului de folosinţă a bunului/bunurilor.
Persoana sau familia care deţine pe lângă locuinţa de domiciliu o cotă parte dintr-o altă clădire/spaţiu locativ/imobil poate beneficia de venit minim de incluziune indiferent de mărimea cotei, dacă persoana singură/familia nu poate dispune de bunul respectiv în una din modalităţile prevăzute la alin. (3).
LISTA ACTE NECESARE – AJUTOR DE INCLUZIUNE – AJUTOR PENTRU FAMILIA CU COPII
-Cererea şi declaraţia pe propria răspundere;
-Angajament de plată pentru situaţiile în care se pot constata drepturi acordate necuvenit;
-Actul de identitate al solicitantului și al membrilor familiei;
-Certificatele de naştere ale copiilor aflaţi în întreţinerea familiei;
-Certificatul de căsătorie;
-Certificatul de deces pentru oricare membru decedat al familiei;
-Adeverințe de venit pentru toate sursele de venit ale familiei;
-Dovada școlarizării pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 16 ani, pe care să fie menționat faptul că, au promovat sau nu anul școlar;
-Adeverinţe eliberate agenţia teritorială pentru ocuparea forţei de muncă – (soț, soție): persoanele apte de muncă ce nu realizează venituri în baza unui contract individual de muncă, raport de serviciu sau altă formă legală de angajare și nici din activități independente sau activități agricole;
-Adeverinţă eliberată de Primăria de domiciliu, dacă unul dintre părinţi are domiciliul stabil în altă localitate
-Hotărâre judecătorească de încredinţare a minorilor la unul dintre părinţi şi stabilirea pensiei de întreţinere – copie ;
-Hotărârea judecătorească de încredinţare a copilului în caz de divorţ (copie) ;
-Hotărârea judecătorească de încredinţare în vederea adopţiei, potrivit legii;
-Hotărârea judecătorească sau, după caz, hotărârea comisiei pentru protecţia copilului pentru măsura plasamentului, potrivit legii;
-Copie certificat încadrare în grad de handicap, pentru fiecare persoană încadrată din familie;
-Decizia directorului general al direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului sau, după caz, hotărârea judecătorească pentru măsura plasamentului în regim de urgenţă, potrivit legii;
-Hotărârea judecătorească de instituire a tutelei sau, după caz, dispoziţia autorităţii tutelare, potrivit legii;
-Hotărârea judecătorească prin care soţul/soţia este declarat/declarată decedat;
-Act de instituire a curatelei, eliberat de instanța de tutela, pentru următoarele situații:
a) dacă o persoană, fiind obligată să lipsească vreme îndelungată de la domiciliu, nu a lăsat un mandatar sau un administrator general;
b) dacă o persoană a dispărut fără a exista informaţii despre ea şi nu a lăsat un mandatar sau un administrator general.
-Hotărârea judecătorească prin care soţul/soţia este arestat/arestată preventiv pe o perioadă mai mare de 30 de zile sau execută o pedeapsă privativă de libertate şi nu participă la întreţinerea copiilor;
-Adeverinţe din care să rezulte că familia deţine sau nu în proprietate /folosinţă terenuri – soţ şi soţie – eliberate de primărie – registratură
-Certificate fiscale – soţ şi soţie –privind bunurile mobile şi imobile deţinute în proprietate -eliberate de primărie-cam. 20
-După caz, alte acte doveditoare privind componenţa familiei.
La stabilirea veniturilor nete lunare ale familiei/persoanei singure se aplică reducerea prevăzută la art. 11 lit. a) din lege.
Dimensiunea familiei se stabileşte prin însumarea coeficienţilor de echivalenţă, prevăzuţi la art. 9 alin. (2) din lege, potrivit următorului exemplu:
Exemplu: pentru o familie compusă din 4 persoane, dimensiunea familiei se stabileşte astfel:
– număr de persoane = 4, din care 2 adulţi şi 2 copii;
– suma coeficienţilor de echivalenţă = 1 + 0,5 + 0,5 + 0,5 = 2,5;
– număr de membri de familie = 2,5.
Formula de calcul al venitului net ajustat este următoarea:
Vaj = Vt / Dfam, unde: Vt reprezintă venitul total al familiei/persoanei singure, la care, după caz, se aplică reducerea prevăzută la art. 11 lit. a) din Legea 196/2016; Dfam reprezintă dimensiunea familiei, stabilită conform prevederilor art. 9 din Legea 196/2016; Vaj reprezintă venitul net ajustat/membru de familie.
Cuantumul maxim al ajutorului de incluziune stabilit de lege este de 275 lei/lună/membru de familie, cu excepţia persoanei singure cu vârsta de cel puţin 65 de ani, pentru care cuantumul maxim este de 400 lei/lună.
Cuantumul ajutorului de incluziune acordat familiei/persoanei singure reprezintă diferenţa dintre cuantumul maxim prevăzut la alin. (1) şi cuantumul venitului net ajustat calculat conform formulei prevăzute la art. 10, cu respectarea condiţiilor prevăzute de Legea 196/2016.
Dimensiunea familiei se stabileşte aplicând formula prevăzută la art. 9 din Legea 196/2016.
Venitul net ajustat se stabileşte aplicând formula prevăzută la art. 10 din Legea 196/2016.
Formula de calcul al ajutorului de incluziune este următoarea:
(Cmax – Vaj) x Dfam = Cajinc, unde Cmax reprezintă cuantumul maxim al ajutorului de incluziune prevăzut de lege; Vaj reprezintă venitul net ajustat/membru de familie; Cajinc reprezintă cuantumul ajutorului de incluziune care se acordă beneficiarului; Dfam reprezintă dimensiunea familiei.
Componenta venitului minim de incluziune reprezentată de ajutorul pentru familia cu copii se acordă în funcţie de nivelul venitului net lunar ajustat şi numărul de copii din familie.
(2) Pentru familia beneficiară de ajutor de incluziune, precum şi pentru cea cu venituri nete lunare ajustate de până la 313 de lei/lună, cuantumul lunar al ajutorului pentru familia cu copii este stabilit după cum urmează:
a) 135 lei, pentru familia cu un copil;
b) 270 lei, pentru familia cu 2 copii;
c) 405 de lei, pentru familia cu 3 copii;
d) 539 de lei, pentru familia cu 4 copii sau mai mulţi.
(3) Pentru familia monoparentală beneficiară de ajutor de incluziune, precum şi pentru cea cu venituri nete lunare ajustate de până la 313 de lei/lună, cuantumul lunar al ajutorului pentru familia cu copii este stabilit după cum urmează:
a) 152 de lei, pentru familia cu un copil;
b) 303 de lei, pentru familia cu 2 copii;
c) 453 de lei, pentru familia cu 3 copii;
d) 604 de lei, pentru familia cu 4 copii sau mai mulţi.
(4) Pentru familiile care au un venit net lunar ajustat cuprins între 314 de lei/lună şi 880 de lei inclusiv, cuantumul lunar al ajutorului pentru familia cu copii este stabilit după cum urmează:
a) 108 de lei, pentru familia cu un copil;
b) 215 de lei, pentru familia cu 2 copii;
c) 322 de lei, pentru familia cu 3 copii;
d) 428 de lei, pentru familia cu 4 copii sau mai mulţi.
(5) Pentru familiile monoparentale care au un venit net lunar ajustat cuprins între 314 de lei/lună şi 880 de lei inclusiv, cuantumul lunar al ajutorului pentru familia cu copii este stabilit după cum urmează:
a) 140 lei, pentru familia cu un copil;
b) 271 lei, pentru familia cu 2 copii;
c) 409 de lei, pentru familia cu 3 copii;
d) 541 de lei, pentru familia cu 4 copii sau mai mulţi.