În 27 noiembrie 2024 a avut loc masa rotunda cu tema ”Antisemitism și discriminarea împotriva romilor în România: Poate Educația despre Holocaust să producă schimbări reale de atitudine față de populația romă ?”, organizată de Polylogos Association și găzduită de Direcția de Asistență Socială Sighișoara și Primăria Municipiului Sighișoara.

Evemenimentul a adus laolaltă personalități ale sistemului de învățământ din România, primarul municipiului, cadre didactice, reprezentanți ai administrației locale, reprezentanți de organizații non-guvernamerntale și în special… tineri elevi.
Tema evenimentului s-a dovedit a fi un pretext generos pentru dezbateri și discuții demne de o emisiune de televiziune cu audiență în prime-time. Luările de cuvânt au fost captivante, prezentările – deosebit de interesante. Toate acestea la modul cel mai autentic. Dinamismul discuțiilor pe teme mult mai largi decât tema propusă inițial a fost atât de evident, încât unul din tinerii invitați -adolescent- a exclamat ”nu am fost captivată și atentă atâtea ore la o discuție, de ani de zile…”.

S-a discutat despre istorie și evenimentele ei nefaste, despre riscurile și amenințările potențiale ale prezentului, despre somnul rațiunii care a născut monștri de-a lungul timpului, dar și despre oportunitățile și șansele viitorului, despre implicare și persistență în scop, despre deschidere, colaborare, acceptare, persuasiune, conștientizare și soluții.

Ne-am propus, toți cei prezenți, să repetăm evenimentul și experiența trăită, deoarece concluziile mesei rotunde și transpunerea în practică a lucrurilor însușite, împărtășite, validate, se va face ”de mâine”… pe termen nedefinit.
Pentru a combate orice tip de discriminare, a ta împotriva altuia sau a altuia împotriva ta, înseamnă mai întâi să-l cunoști pe cel pe care ești tentat să-l plasezi într-o categorie, oricare ar fi aceea. Combaterea discriminării, integrarea, non-segregarea, nu înseamnă așteptarea ca ”celălalt” să se alinieze complet și întocmai valorilor tale; însemnă în prima fază -atât pentru tine cât și pentru celălalt- parcurgerea unui drum în direcția direcția și întâmpinarea celuilalt; urmează întâlnirea cu valorile celuilalt, identificarea și armonizarea seturilor pozitive de valori; drumul se completează cu acceptarea fiecăruia așa cum este el și purcederea pe calea lungă și anevoioasă a acceptării, adaptării, șlefuirii asperităților, complementarizării valorilor și abordării viitorului ca un temeinic și frumos ”împreună”.

Am avut onoarea să ascultăm și vizionăm prezentările invitaților:
Dr. Aurel Lazăr– cadru didactic la Universitatea de Medicină, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Tg. Mureș;
Dr. Nicolae Teșculă – director al Muzeului de Istorie din Sighișoara, istoric, Doctor în Științe Umaniste;
D-na Cristina Șoneriu, Inspector Școlar, Inspectoratul Școlar Județean Mureș
D-na Adriana Stîngu – director al Gimnaziului de stat ”Miron Neagu” din Sighișoara
D-na Petronia Popa – psihopedagog, director executiv al Fundației Veritas din Sighișoara
Dl. Florin Boriga – pastorul Bisericii Baptiste Sighișoara
Dl. Claudiu ”Liviu” Tudosie, director al Asociației ”Perspective” Daneș

Gazdele, Liviu și Camilla Bocănială, Doina Bădău, Mihaela Kovacs, Cătălin Ursu, au fost încântate să primească în ”casa lor” acest eveniment.

Ne-am propus, toți cei care am participat la eveniment, ca în seara zilei, după ce se vor fi terminat toate treburile casnice, să așternem pe hârtie o listă cu 10 lucruri în sensul conceptelor de ”acceptare”, ”schimbarea mentalitățiilor defectoase -la noi și la cei pe care îi putem influența- lucruri pe care să le aplicăm de mâine și până ce vom simți că vom fi reușit, fiecare, să asanăm în jurul nostru manifestările discriminării, neacceptării, segregării.